Poutní cesta VIA NOVA

15.07.2014 18:24

V červenci jsem se na novou poutní cestu VIA NOVA vydal, no s kým jiným, než se svým osvědčeným spolujezdcem a kamarádem Františkem Hejtmánkem.

Co je VIA NOVA, jak vznikla,odkud a kam vede a jaké jsou její hlavní myšlenky?

Nová poutní stezka, určená pro pěší poutníky, ale s trochou improvizace využitelná také pro cyklisty, vznikla v r. 2000 na podnět starosty Seekirchenu u Salcburku. V rámci projektu Interregn byla oficiálně otevřena v r. 2005. Začíná   v městečku St. Wolfgang stejnojmenného jezera. Celý projekt byl iniciován a řízen obcemi Rakouska a Bavorska. Zapojují září 2011 se do projektu zapojují příhraniční obce České republiky a je otevřena nová část stezky, vedoucí  od hranic na Bučině až do Příbrami.

Její trasu jsme projeli s malými odchylkami podle velice dobře připravené mapky. Od jejího začátku v St. Wolfgang jsme pokračovali kolem několika dalších jezer (Attersee, Mondsee, Wallersee, Mattsee) k řece Salzach na rakousko-německých hranicích,  dále už podék řeky Inn směrem k Pasovu. Zajímavou zastávku jsme měli v Hochburgu, v rodném domku Franze Xavera Grubera, autora v celém světě známé vánoční písně „Tichá noc“ -  Stille Nacht, Heilige Nacht“ Zde v těchto místech si František splnil jeden ze svých velkých snů.  Po krátké zastáce v Pasově jsme pokračovali proti proudu Dunaje do Vilshofenu a měli před sebou náročný úsek stoupání za úmorného vedra v Bavorském lese ke známým obrysům Luzného, Roklanu k obcím Mauth a Fistenrau a k hraničnímu přechodu na Bučině. Odtud Kvilda, Modrava, nocleh na Antýglu, Hartmanice, Dobrá Voda (kostel s unikátním skleněným oltářem a  křížovou cestou), Sušice, Horažďovice, Blatná, Březnice, Vysoká (muzeum A.Dvořáka) a cíl Příbram – Svatá Hora. Na cestě domů jsme se ještě zastavili v Památníku Vojna u Příbrami, v místech bývalého zajateckého tábora z let 1947 – 1947 pro německé válečné zajatce, poté v období 1949 – 1951 tábor nucených prací a následně vězeňské zařízení pro politické vězně komunistického režimu z let 1951 – 1961. Po nádherných zážitcích a dojmech z celé trasy to byla velmi pochmurná tečka a připomenutí zrůdnosti obou předcházejících totalitních režimů.

Fotografie z cesty si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

Celkem jsme ujeli necelých 800 km. Podrobnější článek připravuji do turistických časopisů a měsíčníku CYKLOTURISTIKA. Pokud mne pozvete, mohu osobně předat zážitky a zároveň promítnout fotografie.

Více informací najdete na www.pilgerweg-vianova.eu, nebo na adrese RRA Šumava, 384 73 Stachy 422. Informační mapky mají i ve větších IC.

—————

Zpět