Portugalskou poutní cestou do Santiaga de Compostela – září 2015

25.10.2015 20:05

Svatojakubská cesta patří k mým  největším  životním  cestovatelským zážitkům. Nejdříve v r. 2005 při expedicí na kole po stopách poselstva krále Jiřího z Poděbrad z Blatné až na mys Finisterre a zpět (viz moje kniha Z Čech až na konec světa – Svatojakubskou cestou na mys Finisterre). Od té doby jsem měl přání projít alespoň část trasy tak, jak jí procházejí poutníci po staletí, tedy pěšky. Přání jsem si splnil v r. 2013, 2 roky po mimořádně úspěšné TEP kyčle.

Cesta byla nejen splněným  přáním, ale také formou poděkování českým lékařům, zdravotníkům a rehabilitačním  pracovníkům. Ze zaníceného cyklisty se rázem ze mne  stal šťastný pěší poutník na trase z Astorgy do Santiaga, na mys Finisterre a do Muxie (cca340km). Jak se říká, s jídlem roste chuť. Letos v září (2015) jsem se s kamarádem  Josefem Michálkem, který se mnou  by l i na mé první pěší pouti, rozhodl projít Portugalskou část  svatojakubské cesty. Záměr se zdařil. Z Porta jsme do Santiaga de Compostela ušli asi 240 km. Zde jsem se ocitl už potřetí během deseti let. Mohu jen potvrdit, že dojmy z trasy, přátelská atmosféra, setkávání s lidmi z celého světa (letos z 27 zemí ze všech kontinentů) jsou stále jedinečné, neopakovatelné.  Naší cestu v Portugalsku jsme si před nástupem na samotnou  pěší pouť obohatili prohlídkou Lisabonu, zajížďkou na geograficky nejzápadnějšího cíp Evropy – Cabo da Roca, návštěvou  mariánských poutních  míst Nazaré na pobřeží Atlantiku, Fatimy a perly portugalských měst, historické Bragy.

 

    

Na Cabo da Roca

 

Délku pěší trasy si může každý libovolně zvolit. Záleží jen na vůli, na časových  možnostech, věku a na zdravotním stavu. Podle mého názoru k dobrému  poznání  svatojakubské cesty není nutné ujít stovky kilometrů. Necelé 3 týdny postačí zvolit jako výchozí místo Astorgu nebo Ponferradu ve Španělsku v květnu, nebo Porto v Portugalsku v září. V současné době je dostatek podrobných informací na www.ultreia.cz. 

 

     

Před katedrálou v Compostele

 

Na závěr poznámka stále náruživého cyklisty ostatním cyklistům.  Pokud se vydáte na svatojakubskou cestu jako cyklisté, nezapomínejte, že je určena v prvé řadě pro pěší. Buďte k nim tedy ohleduplní, nerušte a neohrožujte je. Pokud je to možné a to je v převážné její části,  jezděte po souběžných trasách..Nebuďte  proto  překvapeni ani tehdy, když nebudete hned přijati na ubytování v poutnických  ubytovnách a  budete nuceni čekat, kolik volných míst pro vás zůstane. Poznal jsem letos, že počet poutníků neustále stoupá a kapacita poutnických ubytoven  byla, až na výjimky, v podstatě denně zcela zaplněná.

—————

Zpět