Setkání cyklistů v Bratronicích

01.09.2011 10:49

 

U příležitosti 20. výročí úmrtí legendárního cyklisty Christiana Battaglii se v neděli 21. srpna 2011 sešlo na návsi v Bratronicích několik desítek vyznavačů cyklistiky. Do Bratronic přijel až od Karlových Varů známý cyklistický veterán pan Zeman, cyklisté – pamětníci z Plzně a okolí, cykloturisté z Písku, Protivína, Strakonic atd. Samozřejmě byli přítomni občané i starosta Bratronic. Přišel také jeho soused, více než osmdesátilý pamětník pan Slanec. V přátelské a neokázalé atmosféře si u jeho busty, ozdobené čerstvými květinami a také poblíž zámečku, kde prožil celý život, poslechli vyprávění zajímavých historek, které byly pro zvlášť pro mladší generaci poučením, jak ve skromnosti, neokázale, za každých okolností v optimistické pohodě a v okruhu dobrých přátel doma i v zahraničí, prožil tento mimořádný člověk celý život. Nebylo zapomenuto ani na jeho sestru Blanku. Oběma se celý peloton cyklistů poklonil a přidal další květiny na jejich hrob na hřbitově v Záboří u Blatné.

Za myšlenku a realizaci akce zaslouží poděkování pan Jaroslav Plánička z Klatov. Na svůj vzor, kterým pro něho „Krista“ byl už jeho prvních cyklistických kilometrů, stále nezapomíná.

 O Blance a Christiánovi nenapodobitelným způsobem, v jedné ze svých povídek, s názvem „Baroni na kolech“, napsal Ota Pavel. Doporučuji k přečtení.

 

 

 

 

 

—————

Zpět